Centrul Cultural ”Vicol Ivanov” al CRL Tulcea a marcat cele două evenimente Zilele Culturii Ruse și Ziua Unității Naționale (День Национального Единства) prin două acțiuni ce au avut ca scop să sublinieze bogăția și diversitatea culturii ruse, cultura ce aparține prin legăturile istorice și emoționale cu cele ale rușilor lipoveni din România, și anume: o expoziție cu obiecte vestimentare și cele folosite zi de zi în gospodăria staroveră ce purtau patina timpului scurs de sute de ani și lansarea CD2 ce cuprinde noile înregistrări a 14 cântece din patrimoniul ansamblului „LODKA”.
Expoziția amenajată în foaierul Centrului Cultural a avut printre exponatele sale un samovar de peste 200 de ani, un suport de pahare cu aceeași vechime ( пoдстаканник) ce s-a oferit de ziua onomastică cu inscripția„С днём ангела” în limba slavonă, o cațaveică, haină ce era nelipsită din garderoba lipovencelor, costume cu care etnicii noștri întâmpinau și întâmpină la biserică sărbătorile religioase, linguri, matrioșcă, șaliki făcute de mână cu frumoase cusături și alte obiecte nelipsite din zestrea noastră culturală.
După vernisajul expoziției, numerosul public, printre care se număra primarul municipiului d-l Constantin Hogea și reprezentanți ai celorlalte comunități au luat loc în sala de festivități a centrului, unde a avut loc un alt moment emoționant. După cuvintele de apreciere a activității comunității noastre ținute de d-l președinte Andrian Ampleev și d-l primar, domnul președinte al comunității Andrian Ampleev a avut inițiativa de a oferi Diplome de excelență pentru îndelungata și rodnica activitate didactică prof. Natalia Neumann și prof.Tamara Alistarh și Ansamblului folcloric „LODKA” pentru activitatea desfășurată în sprijinul conservării și promovării patrimoniului cultural al rușilor lipoveni.
În aplauzele întregii asistențe, a urmat momentul mult așteptat: urcarea pe scenă a ansamblului „LODKA”. Fiecare cântec a fost răsplătit cu ropote de aplauze și ovații. S-au solicitat și alte melodii preferate de spectatori, fapt ce a adus și mai multă veselie și bucuria de a fi pe placul tuturor.
Sărbătoarea lansării noului CD a continuat în foaierul centrului cultural unde membrii ansamblului au cântat cu etnicii tulceni prezenți la eveniment. Au fost clipe încărcate de multă sensibilitate și de mândrie de a aparține etniei, concretizându-se într-un dialog artistic și afectiv între toți membrii comunității noastre.