Iarna această a fost plină de evenimente pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din Tulcea.
• Alături de locuitorii municipiului, și rușii lipoveni din Tulcea au fost prezenți la manifestările prilejuite de sărbătorirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018. Coroana de flori depusă de comunitatea noastră a fost un omagiu sincer de mulțumire pentru tot ce a făcut România unită pentru toți staroverii din România. Căldura cu care oficialitățile au manifestat-o față de delegația noastră confirmă încă o dată pretigiul de care se bucură comunitatea noastră. Mai mult, d-na viceprimar Andaluzia Luca ne-a inmânat în semn de prețuire mătasea unui steag al României noastre.
• La data de 09 decembrie 2018, membrii Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea au participat la Adunare de Dare de Seamă și Alegeri. Prezența celor 152 de membri ai comunității noastre, din cei 198 de cotizanți, denotă că a noastră comunitate este un organism viu ce se implică activ în viața comunității și că munca depusă a fost apreciată.
• La Teatrul „Jean Bart”, în data de 18 decembrie 2018, Consiliul Județean Tulcea a organizat sărbătorirea Zilei Naționale a Minorităților. Manifestarea a fost deschisă de cuvintele președintelui Consiliului Județean Horia Teodorescu și de primarul municipiului Constantin Hogea. Spectacolul de o mare ținută artistică a fost deschis de comunitatea noastră prin cele trei formații care activează în cadrul Centrului Cultural „Vicol Ivanov”al comunității noastre:„SOLOVEI”, „MOLODȚΔ și „LODKA”, spectatorii răsplătindu-i cu prelungi aplauze și ovații. Toate formațiile au primit Diplome de Excelență ca recunoaștere a aportului ce-l aduc cu prezența lor artistică alături de celelalte comunități etnice din Municipiul Tulcea.
• Ca în fiecare an, la data de 22 decembrie 2018, comunitatea noastră a organizat și a participat la comemorarea celor doi eroi tulceni căzuți în timpul evenimentelor sângeroase din iarna lui 1989, a rusului lipovean Gavrilov Corneliu și a lui Mihai Stere. În prima parte a evenimentului, la monumentul din centrul orașului închinat eroilor, în prezența conducerii județului și a municipiului Tulcea, am participat la tedeumul ținut de un sobor de preoți și la depunerea de coroane de flori.
La cimitirul rușilor lipoveni din municipiu, comunitatea noastră i-a pomenit memoria eroului nostru slt.Corneliu Gavrilov(Boris), conform tradiției bisericii noastre. Batiușka Ilie Oprea, ca în fiecare an, alături de membrii comitetului comunității și a altor ruși lipoveni din municipiu, în prezența viceprefectului Pancu ,a d-lui primar Hogea Constantin și a d-lui Deputat Andrian Ampleev a ținut o slujbă înălțătoare de pomenire. Picăturile din vinul stropit pe pământul mormântului, aluatul parfumat al covrigilor și dulceața merilor împărțite au fost un mesaj de suflet adresat eroului nostru și legământul că nu-l vom uita niciodată.

• În data de 13 ianuarie 2019, în sala de festivități a Centrului Cultural „V.Ivanov” al CRL Tulcea, peste 70 de copii l-au întâmpinat pe DED MOROZ. Cei prezenți, printre care s-au numărat d-l primar Constantin Hogea cu soția, d-l Deputat Andrian Ampleev, directorii de la școlile unde copiii prezenți studiază limba rusă maternă, au participat la un emoționant spectacol din care nu au lipsit cântecele și versurile închinate iernii, brăduțului și sosirii lui Ded Moroz.
La începutul evenimentului, d-l Deputat Andrian Ampleev a subliniat frumusețea și importanța evenimentului și bucuria că anul acesta CRLR, prin peședintele ei Silviu Feodor și a dumnealui, a asigurat daruri mai bogate pentru copii, subliniid și strădania președintelui Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea Natalia Neumann de a găsi sponsori care să facă bucuria copiilor și mai mare. Putem spune că toți copiii prezenți în sală, indiferent de vârstă, au primit o pungă cu daruri. Aducem calde mulțumiri cadrelor didactice care predau limba rusă maternă în școlile din municipiul Tulcea Bucioc Liuba, Măcărău Valentina și Sezoi Ivan pentru contribuția realizării unei minunate manifestări artistice ce s-a desfășurat lângă luminile și cetina unui frumos și bogat brad.
Nici elevii de liceu care studiază limba rusă maternă nu au fost uitați. La data de 16 ianuarie și pentru ei a venit DED MOROZ și lângă același brad și-au primit darurile. La momentul așteptat cu atâta bucurie, au fost prezenți d-l Deputat Andrian Ampleev, d-na inspector Nadea Casian, președintele CRL Natalia Neumann, președintele ATRL din Tulcea d-l Conel Ditcov și d-na prof. Tamara Alistarh, căreia îi mulțumim pentru momentul artistic prezentat de elevii L.T.„Grigore Moisil” Tulcea.

• Luni, 14 ianuarie 2019, rușii lipoveni din Tulcea au sărbătorit , conform datinei, pe Sf.Vasile și trecerea pe vechi în Noul an. A fost un adevărat revelion starover la care și-au adus din plin contribuția corul „LODKA”, ansamblurile de dansatori „SOLOVEI” și „MOLODȚΔ.
Manifestarea găzduită de restaurantul hotelului „Delta” a debutat, conform datinei, prin urarea „Seiu, veiu” adresată participanților de cei mai tineri membri ai comunității noastre, care au și așezat pe fiecare masă cutiuțile cu grâu ce le va aduce noroc și belșug în noul an.
Revelionul nostru s-a bucurat de prezența d-lui Deputat Andrian Ampleev, a d-lui Președinte al CRLR Silviu Feodor, a d-lui primar Constantin Hogea și a altor oficialități.
Strădania organizatorilor a fost pe deplin răsplătită de aprecierile celor prezenți. D-l președinte Silviu Feodor a spus că a simțit căldura și spiritul nostru starover. Într-adevăr, în orele petrecute împreună cu cei aproape 300 de participanți, printre care s-au numărat și 21 de ruși lipoveni din Sulina, s-a dansat, s-a cântat într-o atmosferă de înțelegere și de bucurie deplină.
Mulțumesc membrilor comitetului comunității, mai ales d-nei vicepreședinte Claudia Ciotic pentru strădania și spiritul de inițiativă care au ajutat la reușita frumoasei acțiuni.