Ansamblul „LODKA” ce activează în cadrul Centrului Cultural „Vicol Ivanov al CRL din Tulcea a avut bucuria și onoarea de a aparticipa în ziua de 20 mai 2018 la Climăuți, com. Mușenița, jud. Suceava la Festivalul Minorităților Naționale „Spațiul bucovinean – buchet de valori multiculturale”, Ediția a II-a.
Până a ajunge la destinație, membrii ansambului au avut fericirea de a vizita câteva din perlele turismului din Țara de Sus. După ce am văzut mâinile pricepute ale olarilor din com Marginea cum frământă și modelează lutul negru creând bijuterii ceramice renumite în lumea întreagă, am pășit plini de pioșenie pragul mănăstirilor: Putna, Sucevița, Moldovița, Voroneț și Humor.
Ca un bonus al excursiei noastre, am reușit să vedem în com Moldovița și vestita mocăniță, acel trenuleț tractat de o bătrână locomotivă de aburi ce circulă pentru turiștii de pretutindeni pe o linie îngustă într-un peisaj de basm.
A doua zi, duminica de dimineață, însoțiți de d-na președinte a comunității din Rădăuți prof Coca Alexandrina, ne-am rugat la biserica staroverilor din Rădăuți, un locaș de cult micuț, dar plin de har în care o mulțime de enoriași era la slujbă. Am continuat drumul spre Climăuți, unde am participat și la slujbă și apoi ne-am recules la crucea staroveră la hotarul țării. Biserica din Climăuți cu turla ei înaltă și crucea ridicată la marginea satului parcă sunt într-un dialog continuu cu catedrala mitropolitană din Fântâna Albă povestind despre istoria zbuciumată a religiei noastre străbune.
La Căminul Cultural al satului am participat alături de formații din toate colțurile țării la festivalul în care polonezi, ucranieni, ruși lipoveni și românii și-au etalat frumusețea folclorului propriu.
Festivalul s-a desfășurat sub patronajul Comunității Rușilor Lipoveni din România, a Uniunii Polonezilor din România și a Uniunii Ucranienilor din România, de aceea, la debutul festivalului, au fost citate și primite cu aplauze și numele deputatului nostru Miron Ignat și al Președintelui CRLR Silviu Feodor cărora li s-a oferit Plachetă de Excelență.
Prin aplauzele pe care le-am primit în încheierea programului nostru credem că am reușit să arătăm sălii arhipline frumusețea cântecelor noastre.
Mulțumim din toată inima d-lui președinte al CRL din Climăuți Filip Niculaev, familiei domniei-sale, doamnei prof. Parascovia Fomin și celorlalți membri ai comunității care ne-au făcut să ne simțim ca între buni prieteni uniți prin religie și obiceiuri și care ne-au fost niște gazde minunate. Ne-am rugat împreună, am cântat împreună și am cunoscut istoria frumoasei așezări din dulcea Bucovină.
Nu putem încheia fără să mulțumim d-lui Deputat Miron Ignat și d-lui Președinte Silviu Feodor pentru posibilitatea de a fi în mijlocul unei alte comuntăți atât de depărtată, dar atât de aproape de noi prin credință și spiritul nostru strămoșesc.