Duminica, 18 noiembrie 2018,ora 17.00, Centrul Cultural „V.Ivanov” al CRL Tulcea a fost gazda unei ample manifestări pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și Centenarul Marii Uniri – 1 Decembrie 2018.
Cu acest prilej, în foaierul centrului, a fost vernisată o expoziție cu documente și medalii ce definesc statutul rușilor lipoveni de-a lungul celor peste trei secole trăite în România și aportul acestora la existența țării care le-a devenit un primitor cămin.
Între documentele expuse s-au remarcat: o DIPLOMĂ DE ÎNCETĂȚENIRE în numele Majestății Sale Carol I ce a fost primită la 15 februarie 1911 de către locuitorul com. Jurilovca Merculov Nazar (străbunicul lui Neumann Natalia), document ce certifică faptul că încă înaintea Marii Uniri în Dobrogea alipită României la 14 noiembrie 1878, lipovenii au fost considerați cetățeni cu drepturi depline; un CERTIFICAT DE CĂSĂTORIE din anul 1937 întocmit de Primăria oraș. Babadag în care se menționează că religia celor doi soți din com. Jurilovca este cea lipoveană. Un Ordin GLORIA MATERNĂ oferit mamei a 8 copii Trofimov Agafia și BREVET pentru acordarea MEDALIEI „CRUCEA COMEMORATIVĂ A CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL” lui Trofimov Radion.
După ce au fost vizionate exponatele, cei peste o sută de participanți au ascultat explicațiile șefului centrului prof.Neumann Natalia care a menționat faptul că va continua munca de culegere de documente care să ilustreze istoria rușilor lipoveni, au luat cuvântul pentru a marca importanța evenimentului de la 1 Decembrie 1918 dl. Primar al Municipiului Tulcea Ing.Dr.Constantin Hogea, d-na prof. Dr.Liliana Titov, directorul Muzeului de Etnografie și Folclor Tulcea și dl.Deputat și președinte al CRL Tulcea Andrian Ampleev.
Toate formațiile artistice care activează în Centrul Cultural al CRL și-au adus contribuția la crearea unei atmosfere de sărbătoare. Cântecelul „Cocorul” (Аист на крыше) interpretat de grupul vocal „Детство” a adus mesajul de pace spectatorilor, cântecele din repertoriul corului „ЛОДКА” au amintit de patria noastră istorică Rusia, iar dansatorii din formațiile de dansuri „CОЛОВЕЙ” și „МОЛОДЦЫ” au arătat frumusețea, grația și ritmul dansului rusesc.
După spectacol, s-a închinat un pahar de vin pentru evenimentul ce va fi sărbătorit la 1 Decembrie 2018 și pentru memoria eroilor căzuți pentru realizarea Marii Uniri.

România e casa mea

România e casa mea.
Și are casa mea o curte mare, mare,
Ce se-ntinde-n sfintele hotare
De la Dunăre în Bucovina,
De la Oradea la Sulina.

Și-i înaltă casa mea.
Acoperișu-i sus, sus în Făgăraș,
Unde capra neagră
Își are locul pe imaș.

Și are casa mea
Și grădini, și livezi,
Și întinse ogoare,
Ce rodesc în pace
Azi sub soare.

Și are casa mea
Și aur, și cărbuni, și sare,
Și codri verzi,
Și susuri de izvoare.

Și are și doine,
Și sârbe, și hore.
ȘI nesfârșite pagini de istorie.
Letopisețe pline de bucurii,
Dar și de durere,
Ce scriu cu sânge:
„România niciodată nu piere!”.

Și trudesc cu spor
În grădina casei mele
Din zori și până-n nopți
Cu licăriri de stele:
ȘI moldoveni, și olteni,
Și bănățeni, și dobrogeni,
Și ardeleni,
Și mii de-ai mei lipoveni.

Asta-i casa mea și a ta!

Berty Neumann