Biserica Sfânta Parascovía din municipiul Tulcea este o biserică creştin ortodoxă de rit străvechi, construită de către credincioşii ruşi, în anul 1857, în timpul stapânirii otomane. Una dintre condiţiile inpuse în timpul construirii bisericii a fost, să nu fie mai înaltă decât geamia .

Ctitorii Bisericii noastre, credincioşi ruşi staroveri, pentru săvârşirea tainelor bisericeşti chemau din Rusia preoţi. Unul dintre aceşti preoţi şi anume preotul Alexandru a slujit în anul 1888 a slujit şi in Slava Cercheză. Acest preot a decedat în România în anul 1890 şi este inmormântat în curtea Bisericii Sfânta Parascovía, pe partea dreaptă.

Biserica a fost prima dată sfinţită în anul 1910 de către preotul rus Vasilii Iudovici Ţarev. Acest preot a sfinţit şi biserica Sfântul Vasile cel Mare din Sarichioi iar în Slava Cercheză a înălţat o Sfântă Cruce pe Dealul Crucii din apropiere.

Între anii 1910-1990 autorităţile din acele timpuri nu ne-au permis sa slujim cu preot. Când era invitat un preot din Rusia acesta nu slujea în Sfântul Altar ci pe strană. Straiele cu care îi era permis să slujească erau epitrafilul şi mânecuţe.

Din 1990 până în prezent avem preoţi permanenţi la toate bisericile noastre şi anume: Biserica Sfânta Parascovía din municipiul Tulcea, Sfântul Vasile cel Mare din Sarichioi, Sfântul Mare Mucenic Gheorghiedin Slava Cercheză, Sfântul Ierarh Nicolae din Mahmudia şi Acoperământul Maicii Domnului din Slava Rusă .

Înaltul stătător al Bisericii Noastre este Preasfinţia Sa, Patriarhul Alexandru al Moscovei şi Întregii Rusii.

Material realizat şi oferit CRL Tulcea  spre afişare pe site de preot paroh Doriment Antonov.
Foto: S. Andreescu.

Biserica creştin ortodoxă de rit vechi Sf. Ioan Teologul, Tulcea

 

Biserica creştin ortodoxă de rit vechi Înălţarea Domnului, Tulcea

Biserica creştin ortodoxă de rit străvechi Sfânta Parascovía, Tulcea