Alexandra DUMITRICĂ

Rușii lipoveni din Tulcea au sărbătorit, pe 14 ianuarie 2019, Sfântul Vasile cel Mare și intrarea în Noul An după calendarul iulian. Evenimentul, organizat de membrii Comitetului Local al CRL-Tulcea la restaurantul Hotelului Delta, a reunit oaspeți de seamă, prieteni și apropiați ai comunității locale. Printre aceștia – primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, viceprimarii Andaluzia Luca și Petre Marinescu, președintele Silviu Feodor al Comunității Rușilor Lipoveni din România, reprezentantul rușilor lipoveni în Parlamentul României – deputatul Andrian Ampleev, deputații Anișoara Radu și Lucian-Eduard Simion, președinta GAL Oamenii Deltei, Ileana Luchian Giușcă, directorul Spitalului Județean Tulcea, dr Tudor Năstăsescu, directoarea Simona Covaliov a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – filiala Tulcea ș.a.
Seara a fost deschisă de coordonatoarea evenimentului, Claudia Ciotic – vicepreședinta CRL-Tulcea, care a adresat cuvinte de caldă primire şi urări de bine celor prezenți.
A urmat cuvântarea președintei comunității locale, prof. Natalia Neumann, care a făcut apel la păstrarea acelor valori identitare care au constituit un liant în rândul credincioșilor de rit vechi prin vicisitudinile vremii: „În contextul globalizării, suntem nevoiți să ne păstrăm și mai puternic tradițiile și obiceiurile strămoșești. Noi, rușii lipoveni, suntem ocrotiți de Dumnezeu. Strămoșii noștri au plecat din Rusia să-și păstreze religia intactă, limba maternă, ceea ce continuăm să facem și astăzi, pe meleaguri românești”.
Prof. Natalia Neumann le-a mulțumim, totodată, invitaților ruși lipoveni și reprezentanților celorlalte etnii pentru prestigiul pe care îl aduc comunității locale, participând în număr atât de mare la manifestările culturale organizate de aceasta.
Invitat să adreseze celor prezenți câteva cuvinte de salut în calitatea sa de reprezentant al rușilor lipoveni în Parlamentul României, deputatul Andrian Ampleev, a ținut să sublinieze faptul că „data de 14 ianuarie are o tripla însemnătate pentru noi, rușii lipoveni.
Astăzi, sărbătorim Sfântul Vasile cel Mare, Anul Nou pe vechi, dar și entuziasmul unor oameni care au crezut în visul numit CRLR.
În urma cu 29 de ani, pe 14 Ianuarie 1990, a avut loc reuniunea membrilor Comitetului de inițiativă privind înființarea organizației etnice, sub denumirea Comunitatea Lipovenilor din România. Din Comitetul de inițiativă privind înființarea CRLR au făcut parte opt membri: juristul Echim Andrei, prof. univ. dr Andrei Ivanov, prof. univ. dr Feodor Chirilă, biologul Feodor Petuhov, jurnalistul Petre Mocenco, conf. univ. dr Feodot Nicolae, col. (r) Ion Popov, gen. (r) Macsim Ivanov.
Celor opt membri din Comitetul de inițiativă li s-au alăturat alți 13 membri fondatori ai organizației etnice și, astfel, pe 12 februarie 1990, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, CRLR a fost recunoscută ca persoană juridică, prin sentința civilă nr. 181 a Judecătoriei Sectorului 1 din București. Ulterior, această dată a fost declarată oficial Ziua CRLR și Ziua limbii ruse materne în România.
Entuziasmul inițiatorilor trebuie să ne reamintească tuturor că această organizație există doar prin oameni, prin implicarea fiecăruia dintre noi iar astfel de evenimente, ca cel pe care îl sărbătorim astăzi, sunt un prilej de a ne regăsi valorile identitare și de a duce tradiția mai departe”.
La rândul său, președintele Silviu Feodor al Comunității centrale și-a exprimat onoarea și imensa bucurie de a participa „la un astfel de eveniment, la care se marchează începutul Anului Nou după calendarul iulian, într-o comunitate atât de numeroasă precum cea din Tulcea. Mă bucur să întâlnesc, în această seară, atât de mulți etnici ruși lipoveni din Tulcea, dar și din localități învecinate cum este Sulina, Slava Rusă, Slava Cercheză, Sarichioi. Suntem onorați să-i avem la astfel de evenimente pe reprezentanții autorităților locale – primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, viceprimarii Andaluzia Luca și Petre Marinescu, parlamentarii Anișoara Radu și Lucian-Eduard Simion, precum și multe alte personalități ai acestei citadele. Doresc să le mulțumesc pe această cale.
O felicit, de asemenea, pe doamna profesoară Natalia Neumann atât în calitatea ei de președintă a acestei mari comunități locale, cât și de organizator al acestei deosebite sărbători.
Intensitatea bucuriei mele este amplificată de prezența tinerilor. Pentru CRLR ei reprezintă prioritatea priorităților iar faptul că participă la astfel de evenimente și țin la valorile noastre culturale tradiționale nutrește nădejdea că această punte între generații se conservă în timp.
M-am bucurat sa-mi revăd prietenii, cunoscuții tulceni. Este o atmosferă de mare veselie aici, la Tulcea, și îmi doresc ca noul an să fie binecuvântat de Dumnezeu. Este extraordinar de important acest aspect. Orice realizare pământească, materială, are nevoie de acel suport spiritual, pentru a putea simți la justa intensitate bucuria care însoțește izbânda. De aceea, pentru noi, rușii lipoveni, este foarte importantă această legătură dintre latura spirituală și cea laică. Iar în educarea acestei conștientizări intervine familia. Pentru rușii lipoveni, familia este primordială, întrucât aceasta reprezintă baza, fundamentul dezvoltării personalității copiilor noștri. Ne dorim de la ei să fie oameni, în primul rând. Să fie oameni buni, cu caracteristica noastră specifică de bunătate, ospitalitate, generozitate, amabilitate. Iată câte aspecte importante pot constitui un drum în viață încununat de succes.
Doresc tuturor rușilor lipoveni sănătate, pace, prosperitate, bunăstare, iubire și ajutorul lui Dumnezeu în tot ce și-au propus! Iar membrilor corurilor noastre, de la mic la mare, le urez tuturor în limba noastră maternă „Петь и не болеть!”.
Vechi prieten al rușilor lipoveni, cum pe bună dreptate se autointitulează, edilul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, bun orator și aprig susținător al multiculturalității locale, le-a transmis calde urări de bine oficialităților locale, reprezentanților CRLR și tuturor invitaților prezenți la eveniment.
Programul artistic al serii festive a fost susținut de membri și apropiați ai comunității locale a rușilor lipoveni. Elevii ciclului primar care studiază limba rusă maternă la școlile din municipiul Tulcea, pregătiți de profesoara pentru învățământ primar Liuba Bucioc, le-au urat celor prezenți sănătate și prosperitate prin tradiționalul „Seiu, veiu”. Paharele cu grâu au ajuns pe mesele fiecărui invitat, în amintirea obiceiului „semănării” belșugului pe la casele rușilor lipoveni în prima zi din an, de Sfântul Vasile cel Mare. În ordine crescătoare, în funcție de vârstă, au urmat membrii ansamblurilor de dans „Solovei” și „Molodțî”, sub coordonarea maestrului coregraf Roman Jora și membrii ansamblului folcloric „Lotka”, coordonați de prof. Natalia Neumann și acompaniați la armonică de prof. Dănuț Mironov. Corul „Lotka”, în componența căruia au intrat, mai nou, patru voci masculine, a interpretat cântece populare rusești și melodii din repertoriul rușilor lipoveni din Tulcea.
De aprecierea publicului s-au bucurat, de asemenea, momentele muzicale oferite de soții Ada și Boris Savin din Tulcea și de frații Serbov din Sulina, restul evenimentului fiind animat de maestrul de ceremonii Dan Stanca.
Programul artistic al serii, alcătuit din cântece și dansuri tradiționale, a fost întregit de un recital de poezie. Domnul Berty Neumann, membru activ al comunității locale, a recitat varianta sa actualizată a „Plugușorului”, cu atenție sporită la specificul sărbătorii și al vremurilor în care le trăim. Redăm, mai jos, un fragment din poezia special compusă pentru eveniment:

Seiu, veiu!
Lipoveni tulceni și din județ adunați
Și cu alte etnii întotdeauna frați,
La restaurantul „Delta” cu drag invitați,
Plugușorul starover, vă rog, ascultați!

Cei de față în 2019 sănătoși tun veți fi
Și să aveți numai bucurii!
Aici, astăzi, tinerețea-i peste tot,
Și-i veșnică și frumoasă,
Și puteți, la plecare, vreo 10 kg
Din ea să luați și acasă!
…………………………………………………
Oaspeți de seamă avem la revelion,
Deci este o sărbătoare de bonton.
Președintele nostru Silviu Feodor
Tocmai din București a sosit,
Îi mulțumim din inmă, că nu ne-a ocolit.

Nici pe al nostru drag Ampleev nu l-am uitat.
Este cel mai tânăr Deputat,
Dar e bătrân la minte și la sfat.
………………………………………………………………
Aici toți suntem frați.
Într-un Revelion Starover adunați.

Seiu, veiu!
Din inimă azi am semănat,
De bine v-am urat!
Seiu,veiu!
Fericire, sănătate, sigur am semănat.
Cu urarea din toată inima„La mulți ani!”
am încheiat.

Berty Neumann