Membrii Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea au paticipat și ei alături de locuitorii municipiului Tulcea la sărbătorirea Zilei de 9 Mai.

Delegația comunității noastre în frunte cu președintele dl. Andrian Ampleev a urcat alături de peste 100 de participanți pe treptele de marmoră ce duc la Monumentul Independenței și al Unirii Dobrogei cu patria mamă, ce străjuiește pe înălțimea colnicului Horea orașul și depărtările Deltei Dunării, pentru a depune o coroană de flori cu ocazia Zilei Europei, a împlinirii a 140 de ani de la Proclamarea Independenței de Stat a României și a Zilei Victoriei Forțelor Aliate împotriva fascismului.

Strângând mâna prefectului județului, a primarului și a celorlalate oficialități, rușii lipoveni au transmis mesajul de loialitate față de patria care acum le este cămin.

După aceea, la Cimitirul Eroilor de pe strada Libertății, unde-și dorm somnul de veci cei 114 eroi ai armatei sovietice ce au luptat și căzut pentru apărarea Dobrogei de fiara fascistă, a avut loc o manifestare omagială cu puternică încărcătură emoțională.

După ce s-au depus solemn coroanele de flori și o mulțime de flori la Obeliscul închinat eroilor sovietici, d-l președinte al comunirății Andrian Ampleev a arătat celor prezenți semnificația Zilei de 9 Mai cât și a victoriei asupra fascismului și jertfa tinerilor pentru realizarea acestei victorii.

D-l Primar al Municipiului Tulcea Constantin Hogea, care a depus o coroană de flori, a subliniat semnificația faptului că orașul Tulcea este locul în care își dorm somnul de veci eroi ai armatei sovietice, despre importanța jertfei acestora în grăbirea înfrângerii vrăjmașului comun – fascismul.

Solemnitatea momentului a fost încheiată cu înterpretarea cântecului „Враги сожгли родную хату ”( Vrăjmașii au ars casa dragă) de către membrele corului „LODKA”.

La comemorarea eroilor sovietici au participat reprezentanți ai tuturor generațiilor, dar mai ales mulți copii și tineri, care cu георгиевские ленточки în piept ne dau speranța că amintirea eroilor din cimitirul tulcean nu se va stinge niciodată. Ca argument al acestei speranțe sunt florile și candeluțele aprinse pe care aceștia le-au depus pe pietrele funerare ale ostașilor căzuți la datorie.

Copiii s-au fotografiat și în jurul plăcii memoriale puse de Ambasada Federației Ruse pe care sunt trecute numele a 25 de ostași căzuți și înhumați în orașul Tulcea și în împrejurimile ei și alte 7 a prizonierilor morți între anii 1941-1943. De asemenea, au asistat la o adevărată lecție de istorie  depănată de d-na Lazăr Anisia, membra ansamblului „LODKA”, reînviind memoria tatălui său care a făcut ani grei de pușcărie pentru că a ajutat în timpul războiului patru luptători sovietici parașutați în Delta Dunării. Așezați în fața mormintelor acestora, toți cei prezenți au avut impresia că participă la un аdevărat Бессмертный полк .