În fiecare an, în data de 22 decembrie, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Tulcea participă alături de oficialitățile municipiului și județului Tulcea la comemorarea eroului etniei noastre Slt. Corneliu Gavrilov, ce a căzut la datorie în zilele sângeroase ale Revoluției din decembrie 1989.

În fața monumentului ridicat în cinstea eroului nostru, când depunem coroanele de flori alături de ceilalți locuitori ai municipiului, trăim un sentiment de tristețe pentru pierderea unei ființe atât de tinere, dar și de mândrie pentru curajul tânărului sublocotenent care prin jertfa sa a contribuit la obținerea libertății mult visate.

Aceleași sentimente le trăiesc membrii comunității noastre la mormântul eroului ce-și doarme somnul de veci în cimitirul orașului în sectorul rezervat etniei noastre. La slujba de pomenire susținută an de an de preotul paroh al bisericii ”Înălțarea Domnului” Ilie Oprea cu capetele plecate ne rugăm pentru iertarea păcatelor și viață veșnică a eroului nostru. Membrii corului „LODKA” prezenți, la permisiunea preotului, au сântat cântecul „Молитва матери ” care a adăugat încă o notă de solemnitate a momentului religios.

În fiecare an, coroanele de flori depuse pe mormânt și picătura de vin vărsată acolo fac parte din legământul nostru că nu îl vom uita niciodată.